Ads 468x60px

Pages

CARA MENGUKUS NASI

CARA MENGUKUS NASI

Saya ingin bertanya mengenai cara mengukus nasi yang betul dan jenis beras yang sesuai supaya nasi yang dikukus lembut dan peroi (berderai). Selama ni saya masak nasi ok je cuma suami saya ni cerewet sangat pasal nasi. Dia suka makan nasi yang dikukus. Lauk-pauk dia tak kisah sangat. tapi bila nasi lembek atau berketul langsung tak lalu makan. Saya telah mencuba pelbagai jenis /jenama beras masih tak jumpa yang sesuai. Harap puan dapat memberi nasihat mengenai teknik mengukus nasi dan juga jenama yang sesuai.

Cara terbaik utk mendapatkan nasi yg enak adalah dengan menjerang air yg banyak. Basuh dan sejatkan beras (seelok-eloknya, campuran satu bahagian beras wangi dan satu bahagian beras biasa). Ttg jenama, pilihlah yg "popular" (mungkin agak mahal sedikit dari biasa).

Bila air mendidih, masukkan semua beras tadi (beras hendaklah tenggelam) dan kacau hingga kembang (perhatikan agar tidak terlalu kembang seperti memasak nasi di dalam periuk biasa).

Angkat dan buangkan airnya. Kocak nasi (dalam penapis) di bawah air paip dan tekan supaya semua airnya keluar. Ratakan di dalam loyang, taburkan daun pandan yg disiat-siat dan kukuslah selama 10-15 min di atas api sederhana. InsyaALLAH, inilah cara terbaik bagi mendapatkan nasi yg elok berderai.

0 comments: