Ads 468x60px

Pages

Kari Udang


Bahan-bahan ( Sekeluarga )

  • 1 kg udang-di bersihkan di buang kepala klu suka
  • 2 biji bwg besar*
  • 3 ulas bwg putih*
  • 1 inci halia*
  • 1 batang serai*
  • 5 sudu besar serbuk kari ikan BABAS-di campur dgn sedikit air di jadikan pes
  • 1 cawan air asam
  • 1 biji terung-di potong ikut suka
  • 2 biji tomato-di belah 4
  • minyak utk menumis
  • garam secukup rasa dan sedikit gula

Cara-cara

  1. Kisar bahan2 bertanda*,panas kan minyak dan tumis bhn2 *hingga wangi.
  2. Masukkan pes kari kacau rata dan tumis hngga pecah minyak.
  3. Masukkan air asam tambah sedikit air klu perlu.Masukkan garam dan sedikit gula sbg pengganti ajinomoto.
  4. Masukkan udang dan terung masak hngga mendidih,akhir sekali masukkan tomato.Tutup api dah pun siap.

0 comments: