skip to main |
skip to sidebar
Kari Udang
Bahan-bahan ( Sekeluarga )
- 1 kg udang-di bersihkan di buang kepala klu suka
- 2 biji bwg besar*
- 3 ulas bwg putih*
- 1 inci halia*
- 1 batang serai*
- 5 sudu besar serbuk kari ikan BABAS-di campur dgn sedikit air di jadikan pes
- 1 cawan air asam
- 1 biji terung-di potong ikut suka
- 2 biji tomato-di belah 4
- minyak utk menumis
- garam secukup rasa dan sedikit gula
Cara-cara
- Kisar bahan2 bertanda*,panas kan minyak dan tumis bhn2 *hingga wangi.
- Masukkan pes kari kacau rata dan tumis hngga pecah minyak.
- Masukkan air asam tambah sedikit air klu perlu.Masukkan garam dan sedikit gula sbg pengganti ajinomoto.
- Masukkan udang dan terung masak hngga mendidih,akhir sekali masukkan tomato.Tutup api dah pun siap.
0 comments:
Post a Comment